10 MADDEDE FİLANTROPİ

FİLANTROPİ ÜZERİNE

Filantropi, insan sevgisi, insan sevmekten geliyor. Filos ve Antrophos kelimelerinden. Hümanizmle ilişkisi şudur: Her hümanist filantropist değildir, her filantropist hümanisttir. İnsan sevgisi ikisinin de özü olmasına rağmen filantropist hümanistin upgrade olmuş halidir diyebiliriz basitçe. Fakat tabi ki buna uygun olmayan durumlar da karşımıza çıkmakta yaşamın içinde. Kavramlar yanıltıcı olabilir sonuçta. İdeal anlamda filantropiyi, aslını irdeliyoruz bu yazıda.

Bana balık verme, balık tutmayı öğret.

Sen iyilik yap at denize balık bilmezse Halik bilir.

İyilik yapar gibi görünme iyilik yap, görünme.

Bu gibi sözlere aşinayız pek çok yerden. Kadim sözler bunlar. Filantropiyi tanımlayan, ona yakışan sözler aynı zamanda. Sevgi işin mayasıdır. Sahip oldukları kaynakları seve isteye başkalarının yararına sunan kişilerdir gerçek filantropistler. Poz verip caka satan, ben ne kadar harika bir insanım yahuyu gözümüze sokan insanlarla da karşılaşsak sosyal yaşamda, gülümseyip geçebiliriz kanımca. Bunlar gelişimin bir parçası diye düşünmek de işe yarar bu gibi durumlarda. Olması gereken bu olmasa da iyilik adına, insanın ve insanlığın hayrına yapılan her türlü girişimi selamlıyorum. Popülizm de içerse egoizm de içerse bağrımıza taş basmalıyız a dostlar, gerçek filantropistler her türlü dalgadan kurtulup her çağda var olmaya devam edecek ve ışık saçacaklardır. İnsana ve insanlığa ümidini yitirmeyeceklerdir. Tüm filantropistlere sesleniyorum, hahaahaa nasıl gaza geldim ama:))

10 MADDEDE FİLANTROPİ

  1. Filantropi, her çağ için geçerlidir. Zamanlar üstüdür. Dün, bugün ve yarın filantropi, filantrop ve filantropist kavramları geçerli olacaktır.
  2. Her iki cinsi de kapsar. Kadın ve erkek diye ayrılmaz. İnsandır aslolan.
  3. Bireysel veya kurumsal olabilir. Örgütlü veya örgütsüz de olabilir.
  4. Sayılarla işi yoktur. Skor insanı değildir. Yaş sınırı da yoktur. Nicelik değil niteliktir önemli olan.
  5. Dinler üstüdür. Herhangi bir dine sahip filantropist olduğu gibi din inancı olmayan filantropistler de sayıca az değildir. Ruhsal gelişimle ilgili olsa da dinlerden ayrı bir çizgisi vardır.
  6. Doğuştan olduğu gibi sonradan filantropistler de mevcuttur. Öğrenilebilir ve geliştirilebilir. Gönüllülük esastır.
  7. Sorumluluk sahibi insanlara özgüdür. Yaşadığı evrene karşı sorumluluk bilinci olan kişilerdir filantropistler.
  8. Almak kadar vermenin de hazzını ve kıymetini bilen insanlara özgüdür.
  9. Kilit kelimeler paylaşma ve aktarmadır. Zaman, emek, maddi ve veya manevi efor bu paylaşımların temelindedir.
  10. Göstere göstere değil bile isteye, sükunetle yapılır. Sağ elin verdiğini sol el bilmemeli filantropide paroladır 🙂                                                                             
    filantropi

    filantropinin gücü adına:)

                                                                                                                       İşte böyle Sevgili okur. Çelişkiler, karşıtlıklar, ayrımlaştırmalar ve etiketlerle dolu kaotik bir dünyada yaşadığımızı göz önüne alırsak, tek kurtuluşumuz önce kendimizi sevip kucaklamak, ardından insana ve insanlığa dair ümidimizi kaybetmeden dünyanın ve evrenin hayrı için, faydalı işler yapmak, katkıda bulunmak, paylaşmak. Hemen şimdi bulunduğumuz ortamdaki fazlalıklardan kurtularak başlayabiliriz. Bebek adımlarıyla olur bu işler. Kendimiz ve yaşadığımız çevreden başlayarak küçük dokunuşlarla büyük farklar yaratabiliriz. Madem bu dünyada yaşıyoruz elimizden geldiğince güzelleştirmeye çalışalım. Bu bir kazan – kazan ilişkisi olacaktır zamanla, inanıyorum buna. Lafı uzatıp durmayayım, arzu ederseniz, filantropinin karşıt durumu olan mizantropi ile ilgili yazıma da göz atabilirsiniz. Sevgiler. 10 maddede mizantropi

5
Sending
User Review
4.5 (2 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.