EVDE LİKÖR YAPIMI

EVDE LİKÖR YAPIMI

Evde nasıl likör yapılır? Ya da evde likör nasıl yapılır? Her türlü, likör yapımı üzerine bir yazı okumak üzeresiniz 🙂 uzatmadan yapım aşamasına geçeyim, sonra laflarız.

Malzemeler:

♦ Cam kavanoz

♦ Meyve ( TDK doğrusu bu diyor da hala meyva diye kullanımı da yaygın )

♦ Baharat ( Aroma katacak tarçın, karanfil, zencefil, kakule vb. )

♦ Şeker ( Esmer şeker daha da güzel oluyor sanki, tercihe göre beyaz veya esmer şeker )

♦ Alkol ( Etil alkol, rom, kanyak veya votka, ben votka tercih ediyorum, diğerlerini henüz denemedim. )

♦ Su

♦ Tel süzgeç veya tülbent

♦ Sabır 🙂

Likör Yapım Aşaması

Malzemelerin ölçüsü de ben hep göz kararı yaptığımdan beni en zorlayacak kısmı sanırım. Adım adım gidelim o zaman 3 farklı yapım şekli var likörün aslında, bunu da deneme yanılma yöntemiyle ve kendi damak zevkinize göre her birini deneyerek kararınızı verebilirsiniz.

yöntem 1: Meyveler temizlenip ayıklanıp doğrandıktan sonra cam kavanoza dizilir, bir sıra meyve, bir sıra şeker şeklinde. Sevdiğiniz aromaya göre karanfil, zencefil, tarçın en çok tercih edilenlerden, fakat bu da kişisel damak tadına göre değişebilir, baharatını da ekleyip cam kavanozumuzu sıkıca kapayarak güneşe teslim edebiliriz.

Bu aşama bile değişken, kimisi karanlık bir ortamı tercih ediyor bekleme aşamasında, fakat ben güneşin çocuğuyum, ona teslim ediyorum kavanozu fermantasyon aşamasında 🙂 Karabiber tanesi dahi ekleyebilirsiniz veya nane yaprağı, örnekler çoğaltılabilir. Önemli olan sıkıca kapatılmış cam kavanozun demlenmeye alınması.

Şekerle beklettiğiniz süre ne kadar uzun olursa likör o kadar lezzetli oluyor, bu da kişisel görüşüm. Bu süre 2 haftadan 2 aya kadar değişti benim denemelerimde. Sabır maddesi burada devrede zaten 🙂 Arada bir kavanozu sallamanız yeterli, hiç açmamalıyız. Şeker eriyip meyve suyunu saldığında likörünüzün harika rengi ortaya çıkar. Tamam artık likörümü tatmak istiyorum dediğinizde kavanozu açıp alkolle buluşturabilirsiniz. Etil alkol, votka, konyak veya rom, arzunuza göre bir bardak veya bir litre artık, meyvenizin miktarına, ağzınızın tadına bağlı. Bir kilo meyvede bir bardak alkol bile yetiyor işin aslı, meyvemiz şekerle fermente oldu zaten.

Aroma candır

Su burada devreye giriyor birinci yöntemde, ben bir bardak ekliyorum, tercihe göre miktarı artırabilirsiniz. İşin bu kısmı da tercihe bağlı, ben alkolü ekledikten sonra da en az 10 gün dinlendiriyorum daha lezzetli oluyor. Aslında likörümüz hazır, afiyetle içebilirsiniz, tel süzgeç veya tülbent yardımıyla süzdükten sonra tabi ki.

yöntem 2: Meyveler cam kavanoza eklendikten sonra bir litre suya bir bardak eklemek ideali sanırım ama tabi ki bu da şeker tercihinize bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ocağa şekerli suyumuzu koyuyoruz, şekerler eridiğinde, şerbetimizi sıcak olarak meyvelerin üzerine döküyoruz ve cam kavanozumuzu demlenmeye alıyoruz. En az 2 hafta olmak suretiyle bekledikten sonra alkolümüzü istediğimiz miktarda ekleyerek süzme işlemini gerçekleştiriyoruz. Meyvelerin posasına veda edip harika renkli likörümüze ulaşıyoruz. Afiyet olsun.

yöntem 3: İlk defa denediğim ve henüz tadına bakmadığım yöntemde alkolü ve şekerli suyu başta ekliyoruz. Şu anda lavanta likörüm demleniyor. Mis kokan lavantalarımı göz kararı, en sevdiğim ölçü birimi 🙂 cam kavanozuma narince yerleştirdim, votka ile ıslattım ve bir litre suya bir bardak şeker atıp beklemeye bıraktım, balkonda tatlı tatlı duruyorlar, 1 ay içinde içime hazır hale geldiğinde bu yazıma dönüp bilgilendirme yaparım. Limon dilimleyip bir hafta daha dinlendirmeyi düşünüyorum açtığımda.

LİKÖRÜMÜZ HAZIR VE DOSTLARIMIZLA PAYLAŞMA ZAMANI

Herhangi birini tercih edebilir veya her birini deneyerek kendi damak zevkinize en uygun olanını belirleyebilirsiniz. Bugüne kadar vişne, çilek, erik, kiraz ve nektarin likörü yaptım birinci yöntemle, şekerle harmanlayıp bekletmeyi daha uygun buldum, harika aromalı likörler oldular ve keyifle tükettik arkadaşlarımızla. Kahve likörü de yaptım ama onda nescafe hazırlayıp sütlü kremalı, kavanoza koydum, iki hafta sonra alkolünü ekleyip süzdüm ve içime hazır hale geldi. İsterseniz çikolata dahi ekleyebilirsiniz içine, nefis olur.

Sırada havuç, üzüm, nar ve hepsi var:) Herşeyin likörünü yapmak istiyorum yahu. Vişneye karanfil, tarçın ekledim, eriğe de karanfil yakıştı, nektarine tarçınla zencefil attım beher miktarda 🙂

Evde likör yapımı inanılmaz keyifli bir aktivite, taze naneleri de sıcak şekerli suda bekletip alkolünü ve limonunu ekleyebilirsiniz. Çam kozalaklarından yapmayı düşünüyorum daha. Unutmayın likör yapımı keyif işi olduğu kadar sabır işi de. Ne kadar beklerseniz o kadar keyifli içimi olur. Keyifli günler, afiyetler, sevgiler.

Arzu ederseniz şuraya da göz atabilirsiniz fakat uyarayım likörle alakası yok 🙂 10 maddede filantropi

 

 

5
Sending
User Review
2 (2 votes)

6 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.